tirsdag den 13. december 2016

Billedlotteri


Opgavebeskrivelsen

I forbindelse med emnet byen skulle vi ud og tage billeder af byens rum og indhold ud fra nogle retningslinjer og underemner/-temaer, som ses på nedenstående billede af PowerPointen til undervisningen.


Billeder fra arbejdsprocessen


De udprintede tekster limes på baggrundspap.

 Brikkerne med tekst er her lamineret og klar til udskæring.

Fotografierne arrangeres med stor omtanke, så alle plader har billeder med forskellige farver, perspektiver, stilarter og motiver.

Mine fotografier/billeder
- med tilhørende tekster


Arkitektur
Citytårnet står som en smuk kæmpe i hjertet af Nytorv. 

Bevægelse
Et fredeligt øjebliksbillede forstyrret af en susende cyklist.

Glæde
Som en oase, omkranset af grønt, byder caféen dig et øjebliks ro; et pusterum for sjælen og en nydelse for ganen.

Grimhed
Bag tremmer befinder byens skønhed sig, fængslet bag menneskets evindelige stræben efter fornyelse.

Kontrast
Aalborgs himmel er som livet selv: Selv i de mørkeste tider kan lyset bryde igennem og vise dig sin varme og blændende klarhed.

Limfjorden
(Ukendt tekst)

Liv
Selv i baggården, blandt menneskets destruktion og glemsomhed, titter et gulkindet ansigt frem mellem stenene og byder dig et smil på læben.

Mig
Som en strøm af glinsende perleskær snor fjorden sig gennem byens betonstruktur, velbesøgt af væsner i alle størrelser og udformninger.

Smil
Et sted midt i byen af betonklodser, bilos og stress spredes et budskab om glæde og en god dag. Tag et smil med på din videre færd.

Zendoodle
(Ukendt tekst - fakta om måger)

Refleksioner

Frasorterede billeder

Kasserede billeder samt refleksioner, der belyser idéen bag dem og begrunder deres endegyldige frasortering.


På min tur gennem Aalborg så jeg denne bombastiske og iøjenfaldende blomsterdekoration, hvorunder der lå skrald. Jeg tænkte straks på, hvordan det perfekt illustrerer kontrasten mellem skønhed >< ødelæggelse og natur >< kultur. Men det blev desværre næsten umuligt at spotte skraldet indenunder, så hele pointen med billedet faldt til jorden.


Dette billede skulle indfange temaet "bevægelse" i byen - både gennem en meget traditionel fortolkning, hvor cykler signalerer motion og bevægelse i ren sundhedsmæssig forstand, men også bevægelse og dynamik i billedet rent visuelt. Motivets mængde af detaljer, mikset af både lige og vertikale linjer (og cirkler) samt de små områder med primærfarver (gul og rød) skal gøre billedet uharmonisk at se på, og det skal fremstå som "rodet" og "summende". Men alt i alt synes jeg ikke, effekten blev, som jeg ville have den, og for mig er billedet ikke nær så godt som de udvalgte. 


Her ville jeg fotografere Limfjorden i sin enkelthed og tilføje en vinkel for at skabe dynamik. Billedet endte dog med at blive for vinklet, så det blev direkte forstyrrende i forhold til motivet og det udtryk, jeg ville fange. Derudover mangler billedet en form for blikfang eller interessant element, som giver en større fortolkningsværdi.


På det sidste billede her ville jeg skabe en kontrast mellem natur og kultur samt understrege menneskets ejerfornemmelse over og ødelæggelse af naturen. Som tilføjelse havde jeg mine sko/fødder med for selv at indgå i motivet - som en form for forbruger af parken, som vidne til forureningen eller for at understrege sammenhængen mellem mennesket og forureningen. Fortolkninger er der nok af, men billedet blev frasorteret, fordi det er visuelt kedeligt, og fordi jeg vil mene, jeg har billeder, der bedre illustrerer dette budskab.

Perspektivering

Billedlotteri

"Der ligger et hus i skoven" - et kunstnerisk billedlotteri af Jens Bohr (billedkunstner) og Eske K. Mathiesen (digter) har udgjort det inspirationelle fundament for vores eget billedlotteri. Det særlige ved Bohr og Mathiesens billedlotteri er, at tekst og billede forenes på en usædvanlig måde - nemlig gennem fortolkning. Dette symbiotiske samspil gør, at både tekst og billede opleves på en dybere måde - ligesom vi kender det fra billedromaner og lignende genrer. Samtidig er det også en mere intelligent version af klassisk billedlotteri - både for kunstneren bag og spillerne, fordi både billede og tekst skal forstås, og visse kerneelementer fra de to skal stemme overens på et eller andet æstetisk plan.

Billedjagt

Ses opgaven fra et undervisningsdidaktisk perspektiv, kan der drages paralleller til opgavetypen billedjagt. Først udvælges emnet, som undervisningen er en del af, hvorefter et eller flere temaer skal gøre opgaven mere håndgribelig at udføre. For vores vedkommende måtte vi selv vælge, om vi ville fremstille byen på glorificerende eller kritisk vis. Herefter blev der fremsat en liste med underemner, der skulle tages billeder af. Underemnerne var imidlertid så åbne, at vi selv kunne tolke os frem til en måde at løse hver enkelt opgave på.
Denne metode trækker på æstetiske læreprocesser, idet eleverne ikke bare skal finde og krydse de forskellige punkter af; deres æstetiske sans inddrages, i og med at de må omsætte punkterne til noget, der kan findes i byen, og gennem fotografering, beskæring og redigering skal punkterne fremføres som kunstværker. Der skal "tænkes ud af boksen", reflekteres samt fortolkes, når de forskellige fænomener og begreber skal indfanges og repræsenteres gennem et snapshot.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar