tirsdag den 13. december 2016

Undervisningsforløb - Byens rum

Planlægningsskema for forløb
Tværfagligt forløb i billedkunst og dansk. Vi antager, at eleverne i dansk arbejder med emnet digte.

Klasse                                 -  2 klasse
Kompetenceområde          -  Fremstilling, analyse og kommunikation
Antal uger                           -  3-4 uger
Kompetencemål:
Billedfremstilling:
Eleven kan udtrykke sig i plane, rumlige og digitale billeder.
Billedanalyse:
Eleven kan kommunikere gennem billeder.
Eleven kan samtale om egne og andres billeder.
Videns- og færdighedsmål
Billedfremstilling:
Eleven kan fremstille digitale billeder. Eleven har viden om digital fotografering. (Digitale billeder)
Billedanalyse:
Eleven kan aflæse centrale informationer i billeder. Eleven har viden om enkle visuelle og skriftlige notarteknikker. (Analyse)
Eleven kan samtale om billedets opbygning og indhold. Eleven har viden om billedopbygning og enkle fagord og begreber. (Billedkomposition)
Elevlæringsmål:
Eleverne skal lære at være reflekterende i.f.t. de billeder, de tager - "Hvordan kan man udtrykke noget gennem et billede?"
  • Jeg kan tage billeder, som viser et område på skolen.
  • Jeg kan beskrive, hvad der er på mine billeder.
  • Jeg kan opstille en collage.
Tegn på læring
Om eleverne i grupperne er motiverede og kommunikerer om opgaven og om de refleksioner, de har omkring de billeder, de tager. Arbejder de effektivt for at nå målene?
Læreren går rundt til grupperne og snakker med eleverne; samtaler med dem om, hvordan man kan løse opgaven, hvordan man udtrykker deres område gennem billeder o.s.v.. Giver dem feedback på de billeder, de får taget.
Undervisningsaktivitet
Differentiering sker i form af gruppedannelse. De stærkere elever vil fungere som støtte for de svagere elever. Billederne blandes til sidst, for at der ikke kommer for stor differentiering i produktet og dermed udstiller svagere elever.

1. undervisningsgang (billedfremstilling)
  • Præsentation af emnet Billedlotteri. Gennemgang af forløbet, hvad kan eleverne forvente, hvilke mål og forventninger er der opstillet for forløbet o.s.v..
  • Vi spiller billedlotteri. Eleverne kan visuelt få en idé om, hvordan opgaven kan løses. Den rolige opstart på forløbet samt spilelementet skal være med til at fange og motivere eleverne. 
  • Præsentation af temaet “skole”. (Eleverne kunne evt. selv være med til at bestemme et tema for at få noget medbestemmelse).
  • Eleverne inddeles i tomandsgrupper. (Evt. stærk/svag, som skal samarbejde om opgaven).
  • Tage billeder. Eleverne får tildelt én iPad pr. gruppe og skal gå rundt og tage billeder, som repræsenterer skolen. Hver gruppe får tildelt et område af skolen for at undgå for ensformige billeder.
  • Send billeder til læreren. I slutningen af lektionen skal eleverne sende deres billeder til læreren, for at denne kan få samling herpå.

2. undervisningsgang (billedfremstilling)
Forud for lektionen har læreren tilpasset og printet elevernes billeder. Eleverne har i danskundervisningen fået fremstillet tekster/digte, som passer til deres billeder.
  • Uddeling af billeder. Hver gruppe får tildelt 12 vilkårlige billeder.
  • Fremstilling af “collage”. Eleverne skal klippe billeder og tekster ud, der skal udskæres plader til billedpladerne, eleverne skal opstille og klistre billederne på pladerne, og plader og kort skal lamineres.

3. undervisningsgang (billedanalyse)
  • Billedlotteriet skal færdiggøres. Alt det, som ikke blev færdigt sidst, skal gøres færdigt; hurtige elever hjælper de mindre hurtige, så alle har noget at lave.
  • Gennemgang af billeder. Grupperne udvælger hver to billeder m. digte, som de kort vil præsentere for de andre elever, hvortil de skal kommunikere og samtale om deres egne billeder og tankerne bag.
  • Billedlotteri. Forløbet afsluttes med afprøvning af det færdige produkt, hvor der samtidig vil være samtaler om billedernes udtryk og digtenes skildring deraf.
Evaluering
Formativ evaluering:
Kommunikerer eleverne i grupperne om opgaven og de refleksioner, de gør sig omkring de billeder, de tager?
Præsenterer elevernes billeder det, de skal/er kriterierne overholdt?
Summativ evaluering:
Kan eleverne i præsentationen kommunikere omkring deres billeder?
Kan eleverne udtrykke sig gennem digte, sådan at andre kan gætte de matchende billede?


Ingen kommentarer:

Send en kommentar